Televisie-interview in verband met de transportmoeilijkheden naar Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne

Soncotra werd geïnterviewd door de Belgische televisiezender WTV in verband met de moeilijkheden die ze ondervinden om goederen te transporteren naar Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne.

Het is zeer moeilijk voor West-Vlaamse transporteurs om naar Oekraïne en Rusland te exporteren.

Niet alleen vanwege de oorlogsdreiging, maar ook omwille van de vluchtelingencrisis. Chauffeurs staan soms vijf dagen of langer vast aan de grens voor controles en sommige onder hen weigeren zelfs om nog naar Rusland te rijden omdat het te gevaarlijk is.

Soncotra uit Poperinge is een van de weinige transportbedrijven die ondanks de vele moeilijkheden nog steeds naar Rusland rijdt. Soncotra verscheept 60 tot 70 vrachten per week naar Rusland, vooral naar de regio Moskou, maar ook naar Oekraïne. Het gaat meestal om gekoelde transporten zoals levensmiddelen en geneesmiddelen. Maar het vergt veel inventiviteit om dat de dag van vandaag voor elkaar te krijgen.

"Omwille van de oorlogsdreiging zijn er veel strengere grenscontroles. De chauffeurs zijn niet meer op hun gemak omdat ze veel soldaten zien lopen aan de grenzen. Dit zorgt voor stress bij de chauffeurs. Bij de douaneterminals in Kiev is er een enorme controle en heerst er veel onzekerheid en angst. Dat zijn momenteel de grootste problemen", zegt Bert Lamaire, directeur van Soncotra.